Blog

« Atrás

La Formació als Voluntariats Ambientals

La Formació als Voluntariats Ambientals

Pepe Simó (Biòleg, Natura i Cultura)

Dimecres 2 octubre de 2019

La darrera setmana, multitud d'organismes i entitats arreu del món han convocat activitats al voltant d'una temàtica ambiental com ha sigut la Setmana Del Clima amb un impacte mediàtic considerable. A més a més les concentracions, vages i manifestacions han tret al carrer a milers i milions de persones, constituint unes de les mobilitzacions ciutadanes amb més seguiment de les que recorde.


Divendres 27 de setembre un grup de voluntaris del Torrent Verd acudirem a participar en la manifestació convocada a València. He llegit xifres de participació d'unes 15000 persones. Això són moltes persones. I entre tantes persones es mostraven cartells i pancartes i es recitaven lemes. Alguns encertats i altres...no tant. L'interés per les temàtiques ambientals està ahí, només cal veure les imatges i llegir les xifres, però de vegades cal alguna cosa més que l'interés, fa falta una formació seriosa en el tema. Fem el favor de no caure en lemes buits o amb poc fonament científic. Prou de difondre vídeos que es viralitzen ràpidament, on es justifica la introducció d'espècies exòtiques de plantes pel fet de plantar alguna cosa. Plantar? Sí, però en coneixement, com diria algun savi.

 


La pregunta és si els voluntariats tenim alguna cosa a oferir al respecte i, òbviament, la resposta és afirmativa. No parlaré de voluntariats on la formació és indispensable per a participar com són les entitats que fan intervenció en extinció d'incendis o que fan actuacions molt tècniques amb vegetació i/o fauna. Parlaré dels voluntariats que reuneixen participants d'una manera més ocasional, potser, d'una manera més lúdica i que hem d'aprofitar les oportunitats que trobem per a formar ciutadans en aquestes temàtiques. Però és que, a més de formar-los, hem de dur-los a l'acció: conscienciació, formació i actuació són tres potes d'una mateixa cadira i necessitem les tres per poder seure en ella.


L'altre dia llegia un article de Javier Fernández Panadero (ací) que parla d'eixe pas a actuar, que està molt bé compartir missatges sobre canvi climàtic o la presència de plàstics als oceans a les xarxes socials, o inclús acudir a les manifestacions. Però si la cosa queda ahí i no fem més canvis en el nostre dia a dia no estarem aprofitant un gran potencial. L'escrit de Fernández Panadero és una apologia de l'educació (ell és professor) Fem, nosaltres també, des de les entitats de voluntariat ambiental, una crida per la formació i per a l'educació, perquè hi tenim molt a dir.